"Muziek en Brein"

Op 24 april 2021 volgde ik een inspirerende studiedag bij de vermaarde neurowetenschapper Dr. Ben van Cranenburgh. Dat heeft me veel kennis en nieuwe inzichten opgeleverd in mijn huidige activiteiten op het gebied van dans en muziek met personen met dementie.
Als ik met ouderen dans (zie foto) en muziek maak, haal ik soms mensen met dementie uit hun verstarring, ik lok ze uit hun verzonken staat en isolement. Daar ben ik niet voor opgeleid maar ik heb hier wel heel veel ervaring in gekregen. Hersenen kunnen ook in geval van veroudering en teruggang nog steeds aan plasticiteit winnen. De muzikale herinnering verdwijnt nooit uit de hersengebieden.

Desgevraagd zal ik hier in de vorm van een presentatie graag uitleg over komen geven.

Waar het begon

Ik speelde vroeger voor mijn lieve moeder. Vaak zat ik gitaar te studeren terwijl ze zat te haken. Eerst thuis en later in het bejaardenhuis voor beide ouders. Er volgden meer zorginstellingen. Langzaam ontstond er meer affiniteit met ouderen en andere kwetsbare mensen.
Meteen contact maken?
Mijn
nieuwsbrief ontvange

Wie is Wim?

Ik ben Wim Dictus (1957), professioneel muzikant (zelfstandig ondernemer) binnen de zakelijke en particuliere markt. 

Ik heb zowel een dansverleden als een muzikale historie van ruim 40 jaar en ruim vijf jaar ervaring in het werken met senioren, zowel wanneer ze zelfstandig wonen als  wanneer ze al aangewezen zijn op hulp of verzorging.


DOES leuk!
Dansen Op Een Stoel: leuk!

Referenties m.b.t. de ervaringen door anderen van mijn werk zijn op te vragen bij Het Gastenhuis, Teteringen, waar ik sinds 2018 wekelijks als freelancer met ouderen werk, in groepsverband en één op één.
Ook op de locatie Villa Gardiaan, Dongen, zullen ze graag uitleggen hoe "DOES LEUK!" werkt.

Wims gezelschap kan inhouden:

  • samen liedjes zingen en spelen (herkenning, gezelligheid, goede hersentraining)
  • muziek spelen of luisteren met "ontspannend" karakter (rust, ontspanning van geest en lichaam)
  • beweging, dans vanaf de stoel met als doel een speelse en veilige prikkeling en strekking van spiergroepen die ouderen nodig hebben bij het opstaan, gaan zitten enz.
  • praten en luisteren naar verhalen (aandacht)
  • wandelen of samen op de "duofiets"
  • begeleiding naar dokter, ziekenhuis, begrafenis, uitstapje naar bejaardencafé

       

 


Voor wie?

Ik kan er zijn voor iedereen die behoefte heeft aan gezelschap. Mijn doelgroep wordt gevormd door alle mensen die zorg en aandacht verdienen. Dat zijn niet alleen senioren. Wanneer ben je trouwens een senior?
Ik ben "buddy" geweest bij iemand met depressie.en heb een tijdlang  wekelijks op maat muziek gemaakt met iemand die Alzheimer had. Wekelijks werk ik als freelancer met mensen met dementie. De ene middag in een groep, de andere middag "op de kamer", ofwel van één-op-één.
Misschien woont u zelf ver van uw vader, moeder of ander familielid of vriend waarvoor u even geen tijd heeft.
Ik kom zowel bij iemand aan huis als op zijn/haar kamer in een zorginstelling.

Waar?
Ik werk in een actieradius van ongeveer 25 km in en rond Breda


Wanneer?
Middagen (ook weekeinde) en 2 uur achter elkaar.

Kosten
Op aanvraag.Dansen op een stoel I. 

.

Dansen op een stoel II