Waar het begon

Links ziet u wijlen mijn lieve moeder. Vaak zat ik gitaar te studeren terwijl zij bij me kwam zitten om te haken. Toen mijn ouders, de een na de ander, begonnen te "sukkelen", begon ik ook in zorginstellingen te spelen. Langzaam ontstond er meer affiniteit met ouderen en andere zorgvragende doelgroepen, zoals bewoners op Visio en Sovak.
Anno 2021 ben ik werkzaam op luxe zorglocaties voor mensen met dementie, zoals Het Gastenhuis Teteringen, Villa Gardiaan Dongen, Villa Eikenbosch Berkel-Enschot en Villa Maria in Tilburg.

Ook geef ik zeer regelmatig concerten op de zogenaamde gesloten afdelingen op diverse zorginstellingen in de regio Breda - Tilburg voor de Stichting Kleurke. 


Ik ben ambassadeur voor de stichting "Met Je Hart" in Zundert.


Meteen contact maken?
Mijn
nieuwsbrief ontvangen?

De fietsende ouderenfluisteraar 

Mijn autoloze leven begon in december 2020. Mijn oude omzet verdween volledig als gevolg van de regeringsmaatregelen rondom de bestrijding van de pandemie.
Mijn werk op de talrijke zorglocaties in de regio rondom Breda vindt plaats op de fiets - soms per trein en OV-fiets - en als het dichtbij is ook op mijn bakfiets. Het is heerlijk om met je gitaar op de rug door de bossen te fietsen ongeacht de weersomstandigheden. Geen files meer,  geen snelwegen. Minder omzet, minder geld. Alles kent zijn balans. 

Als ik muziek maak voor mensen met dementie, zie ik dat ik hen aan henzelf herinner. Muziek raakt iemand in het hart, ver voorbij het cognitieve,  zeker als dit stuk is aangetast door dementie. Als ik speel en zing, gaan er voor mijn ogen lampjes aan waarvan het licht soms nog lang doorwerkt. Dit geeft een voldoening die amper in woorden te vatten is.

In "Hoofdzaak", uitgave van de Stichting Alzheimer Nederland, verscheen op 19 juni 2021 een interview met Wim Dictus.

"Muziek en Brein"

Op 24 april 2021 volgde ik een inspirerende studiedag bij de vermaarde neurowetenschapper Dr. Ben van Cranenburgh. Dat heeft me veel kennis en nieuwe inzichten opgeleverd in mijn huidige activiteiten op het gebied van dans en muziek met personen met dementie.
Als ik met ouderen dans (zie foto) en muziek maak, haal ik soms mensen met dementie uit hun verstarring, ik lok ze uit hun verzonken staat en isolement. Daar ben ik niet voor opgeleid maar ik heb hier wel heel veel ervaring in gekregen. Hersenen kunnen ook in geval van veroudering en teruggang nog steeds aan plasticiteit winnen. De muzikale herinnering verdwijnt nooit uit de hersengebieden.

Desgevraagd zal ik hier in de vorm van een presentatie graag uitleg over komen geven.

Muziek en brein

Over de kracht van muziek

Op 24 april 2021 heb ik een studiedag gevolgd bij Dr. Ben van Cranenburgh, neurowetenschapper.
Na jarenlang volledig intuìtief met muziek te hebben gewerkt en sinds vijf jaar ook met mensen met dementie, heb ik geleerd 

  • wat muziek met het brein doet
  • waar muziek in de hersenen "zit"
  • waarom het leren bespelen van een muziekinstrument ook op hoge leeftijd supergoed is voor je brein, net als het leren van een nieuwe vreemde taal of zelfs leren dansen
  • dat het brein plastisch is, d.w.z. dat je het brein kunt trainen!

In mijn huidige werk met mensen met dementie pas ik deze kennis nu ook toe. Wekelijks heb ik groepen mensen voor me waarmee ik dans op een stoel. Ik krijg de reacties terug van de zorgmedewerkers en weet dus dat dit werkt. 


Wie is Wim?

Ik ben Wim Dictus (1957), professioneel muzikant (zelfstandig ondernemer) binnen de zakelijke en particuliere markt. 

Ik heb zowel een dansverleden als een muzikale historie van ruim 40 jaar en ruim vijf jaar ervaring in het werken met senioren, zowel wanneer ze zelfstandig wonen als  wanneer ze al aangewezen zijn op hulp of verzorging.

DOES leuk!
Dansen Op Een Stoel: leuk!

Referenties m.b.t. de ervaringen door anderen van mijn werk zijn op te vragen bij Het Gastenhuis, Teteringen, waar ik sinds 2018 wekelijks als freelancer met ouderen werk, in groepsverband en één op één.
Ook op de locatie Villa Gardiaan, Dongen, zullen ze graag uitleggen hoe "DOES LEUK!" werkt.

Dansen op een stoel 

.

Wekelijks is het feest in het Gastenhuis Teteringen

Youtube inhoud kan niet getoond worden met je huidige cookie-instellingen. Selecteer "Toestemmen & tonen" om de inhoud te zien en de Youtube cookie-instellingen te accepteren. Meer info kun je lezen in de https://policies.google.com/privacy?hl=nl [Privacyverklaring). Je kunt je altijd weer afmelden via je [cookie-instellingen] /redirect-to-page/d27b7fd2-57fc-40a7-bf4e-a9c780989e05.

Toestemmen & tonen

Dansen op een stoel