Mooie herinneringen aan mooie feesten

Vóórdat het feest begint.
De band arriveert op de locatie en de gebruikelijke handelingen gaan beginnen. Je stelt jezelf voor, je feliciteert de opdrachtgever met zijn of haar jubileum, verjaardag, nieuwe bedrijf of wat dan ook, je bekijkt de speelplek, je vraagt zeer discreet maar dwingend of er al koffie is, je zet je voelsprieten open naar de locatie, de bezoekers, de soms aanwezige cateraars, je maakt contact met de gasten, je maakt je instrumenten en de apparatuur speelklaar.

Tijdens het feest
Je speelt, je speelt in op, je bespeelt, je speelt met, en dat alsof het allemaal spel is. Je bent je eigen chauffeur, je roadie, je boekhouder, je manager tot de gitaar om de nek hangt en wordt dan de artiest. Je bent flexibel als oom Gerard plotseling je zangmicrofoon nodig heeft voor een speech. Je bent geduldig als zoon Remco zo nodig een lang uitgestelde aanvechting krijgt om zijn eigen beroemde moment te pakken in zijn verder saaie leven. Je bent behulpzaam als een kind een versje voor opa en oma wil opzeggen voor de microfoon.
Je voelt hoe de vibraties zijn tussen de gasten. Je kiest je aankondigingen of kwinkslagen tussen bepaalde liedjes door. Je blijft discreet maar laat je ook zien. Je charmeert de oudere dames in het gezelschap en negeert stoicijns de blikken van de jongere.
Je gaat in op vragen van gasten, je zoekt voortdurend de juiste golflengte in gesprekken, je laat je zien als musicus (-ant), maar ook als een mens met zijn eigen levenservaring.

Na het feest
Je springt niet meteen de auto in na een “gig”. Je rust even uit, je ruimt rustig op, je deelt op verzoek een kaartje of telefoonnummer, je pikt misschien nog ergens de lijn van een leuk gesprekje op uit respect voor de andere persoon, je maakt nog even die groepsselfie met de gasten, je hangt je gitaar om zijn of haar nek en geniet van de hilariteit ook al heb je dat vaker gedaan, je bedankt en groet iedereen die je die dag hebt gezien, je geeft mensen het gevoel dat je hen hebt gezien en gehoord omdat ze dat naar jouw gevoel verdienen.

Onderweg naar huis stop je bij het eerste het beste pompstation om een goede flat white te scoren, omdat de koffie op locatie niet te zuipen was.

Later
Later in de week – de factuur is allang de deur uit – krijg je zo nu en dan foto’ s toegestuurd: dat zijn de pareltjes op het feest.

Op de foto zie je een dame waar ik erg veel respect en affectie voor voel. Je zult haar vast herkennen, ook al heb je geen abonnement op “Vorsten”.
Ik ken haar al meer dan tien jaar, en heb haar voor het eerst gesproken op het verjaardagsfeest van haar broer. Daarna is ze getrouwd en kwamen wij – Cuata – er spelen. In mei dit jaar, tien jaar later, werd het tienjarig huwelijksfeest gevierd en zagen we elkaar weer. Voor de aanvang van het schitterende tuinfeest stonden we te kletsen, en dat ging over van alles. Het protocol vermeldde niets over een knuffel als afscheid. Nu misschien wel.

By | 2019-03-08T20:14:02+00:00 augustus 20th, 2018|

About the Author: